tiistai 15. lokakuuta 2019

Pelastuspohdintaa

Käytiin Hawkin kanssa kokeilemassa pelastuskoirien haun peruskoetta. Positiivisena asiana mainittakoot, että pääsimme pienen puolitoistavuotiaan paimeneni kanssa huomattavasti pidemmälle kuin Gatsbyn kanssa koskaan eli ihan kokeeseen asti! Ongelmaksi muodostui kuitenkin se vanha kunnon luoksepäästävyysrivistö. Se vahvistussanan luoksepäästävyys ja siinä olevat muut koirat. Gatsbyn kanssa ei koskaan kokeisiin menty, kun se ei kestä toisten uhoamista alkuunkaan vaan ilmoittaa takaisin olevansa pahin ja isoin äijä maailmassa. Turpaan saatte, ken haluatte! Hawk on paljon sosiaalisempi ja väistäväisempi, mutta sillekin tuotti suuria ongelmia toisten koirien käytös rivissä. Se ei kestä painetta tai uhkaa kovinkaan hyvin ja siihen kohdistui molempia ja vielä harvinaisen paljon. Yksi koira ilmoitti ihan tosissaan möyhentävänsä muut ja meidän viereinen koira otti siitä paljon kierroksia (kuten Hawkikin). Niinpä vieruskaveri murisikin aikalailla ja Hawk puolestaan antoi ahdistuksensa kuulua. Se tuijotti meikäläistä syvälle silmiin ja huusi minkä pienistä keuhkoistaan irti sai (mikä on aivan järjettömän paljon!) Lopulta meidät siirrettiin rivistön rauhallisempaan päähän ja Hawk pystyi hieman hengittämään. 


Harmittaa ihan hitokseen, että taas ollaan vanhan tutun ongelman äärellä. Vaikka Haukkis ei kellekään mitään tee ja sen toisiin kohdistuneet huudot olivat minimissään, niin se ei selvästi kestänyt tilannetta. Enkä tiedä, voinko saada sitä koskaan sitä kestämäänkään. Voinko pyytää koiraltani, että seuraa minua riviin, jossa sitä koko ajan uhataan? Vielä tuo pieni musta luottaa muhun. Luottaako kauaa? Gatsbyn kanssa suhde meni tosi huonoon kuntoon juuri samasta syystä. Minä raahasin sen viikko toisensa jälkeen riviin räyhäämään. En aio viedä Hawkin kerta toisensa jälkeen toisten räyhättäväksi. 


Hawk oli suoritusvuorossa ensimmäinen eli se tosiaan pääsi maastoon ääntelystään huolimatta. Niin pääsi kaikki muutkin. Haukkis ei kuitenkaan ehtinyt palautua riittävästi sille hyvin kuormittavasta tilanteesta. Koitin leikittää sitä, mutta sille ei lelu kelvannut. Se hoiti vapaana siirtymisen nätisti, mutta ei meinannut mennä maahan käskystä. Se oli myös kuin pieni vieteri koko paikallaolon ajan vaikkakin pysyi kiltisti paikallaan. Tosin nousi istumaan. Lopulta, kun vihdoin pääsimme metsään, oli pieni koiruni aika eksyneen näköinen. Se lähti alkuun innokkaasti, mutta jäi kuitenkin nyhjäämään yllättävän lähelle. Ensimmäinen maali nousi melkein meidän ollessamme sen vieressä ja toinen ei noussut ollenkaan, kun en lähtenyt tukemaan sitä. Hawk katsoi isoa kiveä, jonka toisella puolella maali olisi ollut, mutta ei lähtenyt itse suorittamaan tehtävää. Ei, vaikka kiven takana olisi ollut tuttu ja turvallinen ihminen.


En ottanut mitään paineita kokeen läpäisemisestä. Tuo on vielä kovin nuori eikä sillä tietenkään ole vielä ihan kauheasti kokemusta. Maastokin oli harvinaisen märkä, joka selvästi tuotti omat haasteensa. Eikä vain sen takia, että tuo ui jokaisessa löytämässään ojassa! Silti lopputulema on aika harmistunut, koska tosiaan se meidän (tai mun) ikuisuusongelma oli jälleen käsillä. Ne toiset koirat. Ne toiset koirat, jotka saa käyttäytyä huonosti, jopa uhkaavasti. En ihan oikeasti tiedä, haluanko viedä tuota pikku herkkistäni enää yhteenkään kokeeseen. En ainakaan halua viedä sitä enää yhteenkään samanlaiseen riviin. Ehkä käydään katsomassa kokeita läpi sillä mentaliteetilla, että jos tulee yksikin uhkaus Hawkia kohtaan, niin luovutaan saman tien. 

Turhauttaa. Isosti. Jälleen kerran.

4 kommenttia:

 1. En tunne pekopuolta yhtään, mutta kuulostaa todella kummalliselta että tuollainen sallitaan... Siis miten tuomari ei puutu siihen jos jonkun koira oikeasti haluaisi möytentää toisen?! Koirat on eläimiä ja ne haukkuu ja ääntelee, enkä nyt yhdestä rähinästä ketään hylkäisi. Mutta jos koira ei hiljene käskystä ja vieressä olevat ottaa pulttia, niin silloin se ei kyllä kuulosta olevan ohjaajansa hallinnassa ja tulisi kaiken järjen mukaan sulkea kokeesta. Mitä mä en nyt tajua? :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linja tuntuu olevan, että vaikka koira olisi vähän epäsosiaalinen, niin kunhan pysyy hallinnassa ja esim palautuu räyhäämisestä, niin pääsee läpi. Mun koirien ongelmat on, ettei ne oikein kestä sitä ekaakaan uhkaa eli kumpikaan ei kovin hyvin palaudu. Samoin olen nähnyt ihan ihme linjauksia esim siitä, että jotkut palkkaavat koiraa kesken tai esim pitävät sitä jalkojensa välissä paineen alla, jotta se pysyisi hiljaa tms. Gatsbyhän haluaa möyhentää itse kaikki tämmöiset koirat, mutta Hawkia aidosti vain pelotti. Tänään oli pieni turhaumaitku lähellä, kun pieni mustuaiseni oireili koekokemustaan hallilla olemalla selvästi epävarma muita koiria kohtaan. Myös koiria, jotka viime viikolla eivät saaneet siltä mitään reaktiota. Paha mieli ja isosti. Siihen vielä vähän syyllinen olo, kun en vain vienyt koiraani pois tilanteesta vaan jäin sen kanssa riviin, vaikkei se selkeästikään kestänyt tilannetta. Nimimerkillä Huono Omistaja ja Jälkiviisaus Rules

   Poista
 2. Riippuu varmaan testaajasta meneekö tuollainen rivikäytös läpi. Palveluskoiraliiton tuomareilla ja Pelastuskoiraliiton testaajilla varmasti myös näkemyseroja siitä millaista käytöstä koira saa kokeessa ilmentää. SPKL:n puolella toki jo BH-koe karsii pahimmat rähisijät, voisi olla hyvä ottaa käyttöön myös Pelastuskoiraliiton puolella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa, kun pelastuspuolella ei ole kunnon sääntöjä ainakaan kokelaalle nähtävillä. Esim tuosta luoksepäästävyydestä mainitaan jotain ylimalkaista, että siinä testataan koiran sosiaalisuus. Missään ei mainita, missä se sosiaalisuuden raja sitten menee. Mutta esim paikallaolossa kielletään säännöissä häiritsevä ääntely. Meillä meinaan oli todellakin häiritsevää ääntelyä koko rivi, mutta ei sitten enää sen jälkeen. Toki pelastuskoiran pitää olla vapaana pidettävissä ilman, että se käy syömässä kaikki naapuruston koirat etsintäalueen lähettyvillä, mutta toisaalta omista koiristani se vähemmän sosiaalinen pystyy etsimään viereistä aluetta vaikka inhokkiuroksensa kanssa. Harmittaa, ettei se riitä. Olen myös usein miettinyt BH kokeen suorittamista Gatsbyn kanssa. Se meinaan todennäköisesti pystyisi siihen, koska se toinen koira ei ole iholla eikä saa provosoida sitä ja se ei ole lenkkirähjä varsinkaan provosoimattomia koiria kohtaan (jollainen kaupunkiosuudessa on). Sillä olisi siis ihan oikeasti hyvät mahikset läpäistä BH vaikkei pelastuskoirien alkuriviä läpäisekään kirveelläkään. Tai läpäisisi nykyään nakilla imuttamalla tai jos muut käyttäytyisivät. Itsellä onkin aikas suuret antipatiat kyseistä hommaa kohtaan varsinkin, kun mielestäni se ei edes mittaa oikein mitään (paitis jos koira nyt selkeästi vaikka puree testaajaa).

   Poista