perjantai 27. maaliskuuta 2015

Kesä ja kärpäset, kevät ja koirankakka

Vaikka asia puhuttaakin joka kevät eikä siihen tunnu tulevan muutosta, niin ymmärrän enemmän kuin hyvin ihmisten valituksen koirankakasta. En ymmärrä sitä, että ihmiset antavat koiransa tehdä tarpeensa ihan minne huvittaa. Niin ne kakat kuin ihan pissatkin. Itse jalkaa herkästi nostavien urosten omistajana olen opattanut pojille "ei siihen" käskyn eli sen jalan on paree olla nousematta! Ja käskyn alle kuuluu kaikki ihmisen tekemä, niin postilaatikot, katutolpat kuin rakennusten seinätkin. Ymmärrän, että jopa harvaanasutussa Suomessakin on koiria kaupungeissa ym. alueilla, joilla koiran on pakko ne tarpeensa tehdä toisten pihojen pieliin. Asia ei kuitenkaan ole näin ainakaan meidän naapurustossa. Metsä on aivan vieressä monella ja niinpä en anna koirieni ruikkia ihmisten pihoihin tai millekään hoidetulle alueelle. Kakkoshädän yllättäessä putsaan jäljet aina hoidetuilta alueilta, mutta metsään ne kyllä jätän luonnon hoidettavaksi.

KUvasta kiitos Hesarin Nyt.liitteelle

Joku oli laskenut paljonko suomalaiset koirat tuottavat vuodessa kakkaa. Kirjoittaja valitti kuinka koirankakka ei käy metsässä ym. sinällään eddes lannoitteeksi, joten ne tulisi mielellään keskeltä korpeakin kerätä. Hän ei kuitenkaan ottanut huomioon, mikä energiamäärä plus tila pitäisi käyttää kaiken tämän kakan viemiseksi kaatopaikoille ja siellä säilömiseen. Onko siis oikeasti ekologista kerätä edes niihin biohajoaviin pusseihin ihan mistä tahansa niitä kakkoja, kysyn puolestani minä?

Yksi varmasti painava syy jätösten kadulle jättämisessä on myös roskisten puute. En voisi kuvitellakaan kulkevani kolmen koiran (jollakulla hullulla sellainenkin määrä on ollut) ja kohta kolmen kakkapussin kanssa. Koirathan kun pitää olla ihmisten mielestä vielä keskellä korpeakin hihnassa... Koska käteni loppuvat aika tehokkaasti kolmen hihnan kanssa, niin voin sanoa, etten ole iknä nauttinut edes sen yhden kakkapussin mukana retuuttamisesta. Varsinkin, kun joku Gatsby-pentunen piti sen hamuilua kivana leikkinä!

Kaikesta tästä roskistenpuutteesta huolimatta koen kuitenkin velvollisuudekseni korjata koirieni jätökset paikoilta, joissa ne voivat haitaksi olla. Kyllä näin koiraihmisenäkin vihastuttaa esimerkiksi keskellä jalkakäytävää tai polkua lojuvat jätökset. Niitä ei olla edes voitu yrittää lykkiä sivummalle vaan jätetään paikkaan, jossa joku tasanvarmasti niiden päälle astuu. Tätä en pysty käsittämään sitten millään! Hämmentävintä tästä tekee sen, että kuka edes saa koiraansa kakkaamaan keskelle tietä!? Meillä ainakin koirat ovat yleisesti aina hakeutuneet johonkin piilompaan asioilleen (paitsi Fero, jonka mielestä keskelle olohuoneen mattoakin oli ihan hyväksyttävää asiansa hoitaa...) 

Koirankakka pistää vihaksi siis myös tämän parin kakkakoneen omistajan. Mutta toisaalta niin tekee myös keltaiseksi pissatut postilaatikot ja portinpieletkin. Nyrkkisääntönä on, että täysi toisten ajattelemattomuus saa sauhun korvistani nousemaan. Tähän siis kuuluu keväisin myös se aivan käsittämätön määrä muuta roskaa joka paljastuu hankien alta. Koirankakka kun sentään häviää lopulta ihan itsestäänkin luonnon hoitelemana. Toisten roskaaminen ei silti ole mikään tekosyy kellekään olla keräämättä niitä koiransa läjiä sieltä naapurin pihalta! Mitäpäs jos kaikki ryhdistäydyttäisiin vähäsen, jookosta? 

Näinpä. (Kuva täältä)

Ps. Meillä löytyy myös yllättävät määrät ihmisten kakkoja lenkkipolkujen varrelta. Voisiko ihmisiäkin siis velvoittaa korjaamaan ne omatkin kakkansa? 

2 kommenttia:

 1. Oon niin samaa mieltä sun kanssa! Itse olen tarkka siitä, ettei koira pissi toisten pihoille tai yksityisten ihmisten omaisuuteen, kuten kukkaruukkuihin tai postilaatikoihin. Onneksi Pörrin on itse tarkka siitä, mihin pissaa eikä suostu tekemään tarpeita esim. meidän omalle pihalle tai taloyhtiön pihalle. Ei olisi kiva kerätä kesäisin pissaisia mansikoita omalta mansikkamaalta. Ihmiset, jotka jättävät koirankakat keräämättä, eivät saa kyllä yhtään mitään sympatiaa täältä suunnasta. Kyllä kaupunkialueella pitäisi aina kerätä kakat. Lähimetsästäkin kerään, sillä metsässä leikkii paljon pieniä lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei olla ihan noin hienoja eli ikävä kyllä meillä kasvatetaan yrtit vähän maata korkeammalla :)

   Tuokin on hyvä pointti, että vaikka kakat metsässä olisivatkin, niin jos tietää siellä ihmisten rymyävän yleensä polkujen ohi, niin on kohteliasta sieltäkin ne jätökset noukkia talteen!

   Poista