lauantai 22. elokuuta 2015

Mentaali Haukku

Vihdoin koitti jo pitkään odotettu päivä eli Käpyläisen MH-luonnekuvaus! En töiltäni päässyt viemään Gatsbyä siskojensa mukana kuvattavaksi Ruotsiin ja olenkin viime vuoden puolelta asti ilmoitellut meitä kotimaisiin testeihin. Mukaan oli yllätyksekseni todella vaikea mahtua, mutta vihdoinkin onnistuin nappaamaan meille paikan Kouvolasta bullterrieriyhdistyksen järjestämistä kuvauksista.

Vaikka odottelu onkin harmittanut, niin toisaalta koirassani on tapahtunut todella paljon muutoksia viimeisen puolen vuoden aikana. Olin vielä vuoden alussa ihan tosissani huolissani siitä, että Gatsby ei varmaan koe kestään (etäleikkijästä tai aaveista) uhkaa itselleen ja minä nimenomaan haluaisin nähdä miten koirani reagoi uhkaan. Kevättalven jälkeen vahtivietti on kuitenkin nostanut päätään ihan eri tavalla ja nyt ennemminkin oletin Gatsbyn pöhisevän kaikelle vähänkään epäilyttävälle. Lähdinkin testiin melkoisena kysymysmerkkinä ja fiiliksellä, että koirulini voisi toimia siellä itseäni paljonkin yllättävällä tavalla.

Vauhtia tulisi aivan varmasti löytymään!

Ensin testiin oli kuitenkin päästävä eikä se ollutkaan ihan helppoa paikan saatuanikaan! Ettei menisi liian helpoksi, niin kehitin aamulla jostakin ihan oman uuden aikatauluni. Olin sopinut hakevani Minnaa (joka lähti urheasti apukuskiksi, henkiseksi tueksi ja kuvaajaksi) puolelta, mutta aamulla olin jotenkin päättänyt, että minun pitää lähteä kotoani puolelta... Niinpä massiivisen aivopierun jälkeen olimme jo vartin aikataulusta myöhässä. Tämän lisäksi navigaattori ajelutti meitä milloin mihinkin ja peruuttaessani suljettua hiekkatietä poispääsyn toivossa olin jo valmis luovuttamaan. Minna oli kuitenkin bongannut lupaavannäköisen kasvihuonekompleksin, jonne oli osoittanut myös koiramerkki. Tämä ei kuitenkaan ollut oikea paikka tämäkään, joten jouduimme pirauttamaan järjestäjälle. Paikkaan kuulemma osoitti ihan selkeät kyltit, mutta me pidätämme edelleen oikeuden olla tästä selkeyden käsitteestä Minnan kanssa eri mieltä. Kyltit meinaan hukkuivat aika tehokkaasti isompien varjoon ja itse en ainakaan näe autolla huristellessani näin pieniä kylttejä ihan hevillä:

Helpostihan nuo pienemmät huomaa kun ajaa viittäkymppiä ohi...

Paikalle kuitenkin pääsimme ja ehdimme kuin ehdimmekin nähdä ensimmäisen koirakon suorituksen. Olin ollut toiveikas, ettei aurinko olisi vielä aamulla jaksanut niin kauheasti paahtaa, mutta ennen kymmentä omalla vuorollamme oli jo ihan rehellisesti kuuma. Tämä näkyi mielestäni koirassani ja olen oikein kiitollinen, ettemme joutuneet testiin vasta iltapäivällä! Testi oli tosiaan koirahallien ympäristössä ja nuoren urokseni huomion vei kerran jos toisenkin ihanat pissat. Oli kiva tunne, kun koiruli mieluummin keskittyi hajuihin kuin maksamaani testiin... 

Osio 1 - KONTAKTINOTTO

4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
3 Lähtee mukaan, muttei ole kiinnostunut TO:sta
3 Hyväksyy käsittelyn

Gatsbyn innokkuus vieraita ihmisiä kohtaan on jonkin verran laantunut. Odotin sen joko käyttäytyvän suhteellisen järkevästi tai alkuinnoissaan pussaavan testaajaparan hengiltä. Onneksi koira päätyi ensimmäiseen vaihtoehtoon! Käsittelyyn se suhtautui odotuksieni mukaisesti eli alistua kohtaloonsa. En oikeastaan osannut arvioida yhtään, miten se lähtisi vieraan ihmisen matkaan. Tosin en arvannut Käpyn lähtevän lähinnä nuuskuttelemaan ihmisen ignooraten.


Osio 2 - LEIKKI 1 

4 Aloittaa nopeasti, leikkii aktiivisesti
3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
3 Tarttuu, vetää vastaan, mutta päästää ja tarttuu uudestaan

Arvasin, että Gatsby alkaa nuuskuttamaan lelua, kun se kerta on ollut toistenkin koiran suussa. Vaikka Gatsby leikkiikin mielellään, niin se ei pakosti tarraa ihan mihin tahansa kiinni. Niinpä en yllättynyt kun lelu jäikin ensimmäisellä kerralla maahan. Pelastustreeneissä Käpy on leikkinyt myös vieraiden ihmisten (eli maalimiesten) kanssa ihan innoissaan, joten en olettanut tämän olevan ongelma. Leikin aloitus oli hieman hidasta, mutta meininkiin mukaan päästyään Gatsby roikkuin lelulla innoissaan kiinni ja pörräsi. Ei myöskään ollut milläänsäkään vaikka testiohjaaja sitä tuijotteli. TO sanoikin, että sai ihan kunnon treenin Käpyläistä leikittäessä! 

Osio 3 - TAKAA-AJO JA TARTTUMINEN

1. kerta
3 Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa saalista koko matkan
2 Ei tartu, nuuskii saalista

2. kerta
5 Aloittaa heti kovalla vauhdilla, juoksee saaliin ohi.
1 Ei kiinnostu saaliista

Tämä oli niitä osioita, että mitä tahansa voisi käydä. Gatsby ei ole mikään hullu liikkeen perään säntääjä, mutta on muutaman kerran kadottanut korvansa kissaa tai sorsaa jahdatessaan. Oletin sen lähtevän vieheen perään, mutta en uskonutkaan sen ottavan sitä suuhunsa.

Kesäinen Käpy pienenä välikevennyksenä.


Osio 4 - AKTIVITEETTITASO

3 Tarkkailevainen ja pääosin rauhallinen. Yksittäisiä toimintoja.

Käpyläinen ei ole mikään paikallaan pällistelijä, joten oletin sen puuhailevan erinäisiä asioita. Tämä on niitä kohtia, joista olin jopa aika varma, että se 4 sieltä tulee, kun pisteytyksien kuvaukset etukäteen luin. Aina mukava olla väärässä! 

Osio 5 - ETÄLEIKKI

2 Kontrolloi, esiintyy taukoja.
1 Ei osoita uhkauselkeitä.
1 Ei mene avustajan luo.
1 Ei osoita kiinnostusta.
1 Ei osoita kiinnostusta.

Vielä muutama kuukausi sitten olisin sanonut, että Gatsby lähinnä innostuisi puskasta tulevasta "maalimiehestä" ja säntäisi tämän perään luvan saatuaan empimättä, koska sehän on tottunut etsimään ukkoja metsästä. Koko homma on ehdollistunut niin mieleiseksi Käpyläiselle, ettei se varmaan mitään muuta ajattelisikaan kuin, että jes, nyt mennään! Nyt epäilin sen kyllä pöhisevän epäilyttävälle hahmolle, mutta lähtevän kyllä leikkiin mukaan. Niinpä lopputulos oli aikas yllättävä, kun koko homma ei kiinnostanut juurikaan. Pistetäänkö vaikka kuumuuden piikkiin?

Osio 6 - YLLÄTYS

3 Tekee väistöliikkeitä kääntämättä pois katsettaan
1 Ei osoita uhkauselkeitä
5 Menee haalarin luo ilman apua
1 Ei minkäänlaista temponvaihtelua tai väistelyä
3 Pysähtyy. Nuuskii tai katselee haalaria vähintään kahdella ohituskerralla

Mielestäni Gatsby ei ole helposti säikkyvää sorttia, mutta oletin sen väistävän yllättäjää ja ehkä pöhisevänkin mokomalle. Oletin sen tulevan haalarin luokse viimeistään minun kyykistellessä ja kutsuessa enkä olettanut sen enää tämän jälkeen muistelevan haalaria pahalla. Gatsbypä päätti olla vielä olettamaanikin rohkeampi pikku pätevyyselukka!

Osio 7 - ÄÄNIHERKKYYS 

3 Väistää kääntämättä pois katsettaan
5 Menee laitteen luo ilman apua
1 Ei minkäänlaista temponvaihtelua
1 Ei osoita kiinnostusta

Ääniarkahan Käpy ei ole ollut eli en odottanut osiossa olevan sille mitään erityistä alkusäikähdystä lukuunottamatta.

Kukkaispoika ♥
Osio 8 - AAVEET

3 Osoittaa useampia uhkauselkeitä pidemmän ajan kuluessa
4 Kontrolloi ja/tai käsittelee aaveita. Lyhyempiä taukoja.
5 Peruuttaa enemmän kuin taluttimen mitan.
2 Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa
4 Ottaa itse kontaktia avustajaan

Nykyisen koirani perusteella oletin Gatsbyn haukkuvan haamuja sekä olevan puolustuskannalla. Näinhän se myös teki, mutta myös ehkä hieman yllättävääkin epävarmuutta oli menossa mukana. Ihmisiksi oliot havaittuaan se oli helpottuneen iloinen (kuten vahtiessaan ja oven takaa ilmestyessä joku tuttu, ihana ihminen!) eli ihmisystävällisyys auttoi tässä asiassa! Mukavasti se muutenkin palautui vaikka selvästi pelkäsi. Itse en ihan arvostanut henkilökunnan mukana haukkuvia koiria, joita sitten vielä karjaistiin hiljaiseksi. Gatsby selävsti reagoi tähän komenteluun eikä muiden koirien kuoro tai karjuva ihminen varmaan ainakaan varmuutta tuo. Samoin vasemmanpuoleinen aave, jota Gatsby selvästi pelkäsi enemmän, liikkui nopeasti sipsuttaen. Oikeanpuoleisella kummituksella puolestaan ei tullut kädet edes näkyviin. Hieman ontui siis toteutus, mutta koiraani sekä erityisesti sen palautumiseen olen tyytyväinen!


Osio 9 - LEIKKI 2

3 Aloittaa hitaasti, muuttuu aktiiviseksi. Leikkii.
3 Tarttuu viiveellä tai etuhampailla

Kuormitus alkoi näkyä, niin fyysinen kuin henkinenkin.

Osio 10 - AMPUMINEN

3 Kohdistaa kiinostuksen laukauksia, yleisöä tms. kohtaan. Palaa leikkiin/passiivisuuteen.

Meillä jytisee ja paukkuu niin armeijan kuin ampumaradankin toimesta eikä Käpy ole niihin koskaan reagoinut. Toki yllättävä ääni on aina yllättävä ääni. Kuten testaajakin lopussa sanoo, koirani ei ollut paukuista pelokas, mutta ensimmäisen paukun voimakkaaseen havainnointiin perustuen se sai osiosta kolmosen. Varsinkin passiivisuudessa laukaukset eivät selvästikään häiritse Käpyn oleskelua.

Summa summarum tästä massiivisesta mammuttipostauksesta on siis tämä: kuvaus oli mielenkiintoinen ja kannatti mennä! Järjestelyissä olisi ollut hieman parantamisen varaa, mutta puutteet häiritsivät varmasti emäntää enemmän kuin koiraa.  Gatsby pissi mielellään ihan joka paikkaan :D Tässä vielä sokerina pohjalla meidän suoritus Minnan videoimana ja minun erittäin fiksuilla ilmeillä höystettynä:


6 kommenttia:

 1. Hieno Kätspi! <3 Hyvä! Törkeää noi haukkuvat koirat, miitäää!?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käpy suoriutui kyllä melkoisen hienosti!

   Tuolla tosiaan homma pissi useammastakin kohdasta, kuten testialueelle (aaveiden läheisyyteen) parkkeeratut autot, joissa oli testinjärjestäjien omia koiria. Toivottavasti siirsivät toisten testien ajaksi. Törkeintä oli mielestäni oli kuitenkin meidän testin aikana koirille huutaminen.

   Poista
 2. Mää en ymmärrä noita MH-kuvauksen leluja. Ne on ihan käsittämättömän kokoisia pienelle ja vielä keskikokoisellekin koiralle. Käpykin aluksi katseli ihan kummissaan, että tälläkö mun pitäis leikkiä. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen itekin miettinyt, kun käsittääkseni MH:ta ei ole kehitetty tietyille roduilla kuten esim luonnetesti on pääasiassa palveluskoirille. Niinpä on aika koomista, että lelu on kaikille sama. Plus siinä oli tosiaan meitä ennen leikkineen koiran kuolat, joita on kiva nuuskia :D

   Poista
 3. Kiva kun julkaisit myös videon.Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka MH-luonnekuvaus oli järjestetty! :) Toivottavasti järjestelyjä parannettaisiin tulevaisuudessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin katselin monia MH-videoita ennen kuvaukseen menemistä ja ne kyllä auttoivat! Varsinkin yksi, joka oli koko testi leikkaamattomana eli näin miten siirtymät ym. hoituivat. En kyllä monessakaan videossa nähnyt mitään moitteita järjestelyjen suhteen eli meidän testi tuntui olevan se onnekas poikkeus, missä homma vähän lirahteli.

   Poista