lauantai 5. maaliskuuta 2016

Muista tukea sitä koiraa!

Olemme saaneet kotiläksyksi työstää Gatsbyn tarkentamista ja tähän sattui oivat treenimahdollisuudet varikolla. Maalimiestä oli aina isosta lumikasasta nostolavaan. Lava oli hankala siinä mielessä, ettei koira päässyt sinne tai pystynyt mistään maalimiestä näkemään. Tästä huolimatta Gatsby työsti hajua hyvin eikä pieni hinkuja olisi malttanut tulla ilmaisemaan hajua. Aivan nappisuoritus pieneltä! Lisäksi Minna oli lumikasassa liian ihana ja vaikka alkuun luulimme Minnan säästyneet isoimmilta pusuilta, niin "näytä" sanan jälkeen possuseni ei meinannutkaan lähteä enää Minnan luota vaan jakoi siellä rakkauttaan. Tätä tapahtuu todella harvoin ja toivon, ettei tule tavaksi! Meillä oli myös minun tietämättäni hyvinkin lähekkäin olevat maalimiehet. Ensimmäisen noustua koirani ei olisi malttanut tulla sivulleni, kuten on tapana ennen uutta lähetystä. Syy selvisi kahden metrin päässä, kun seuraava maalimies löytyi. Pienen pojun nenään oli tullut jo tuoksut eikä se millään olisi meinannut malttaa. Onneksi kesti natsikurin eli tuli sivulle ja etsi sekä ilmaisi maalimiehen silti. Kyllä tuo vaan on aikas super nuuskutin!

Nuo hännäntupsut saa mut jotenkin kauhean hyvälle tuulelle! (Kuva Heini Vuorinen)

Kävimme taas myös valmistelluissa treeneissä, joissa oli taas alkuun koirat rivissä. Vaihdoin koiraani Mariannan kanssa ihanaan Myy-tolleriin ja Gatsby järkyttyi taas aluksi ohjaajan vaihdosta. Se ärräsi, mutta sen kierrokset eivät nousseet kammottaviksi. Niinpä se kestikin Mariannalta kiellot (ja kuunteli niitä!) sekä sen, että Marianna myös fyysisesti (mutta hellästi!) ohjasi esimerkiksi sen katseen pois. Minun kanssani moisesta olisi vain kierrokset yleensä nousseet! Tämä oli ihan hyvä tapa rikkoa kaavoja, sillä milestäni meidän rivissä ärjymisestä on tullut jo melkoisen rutiininomaista Käpyttimelle.

Kyseinen hurja peto!
Itse etsinnässä piti ensin tehdä etsintäsuunnitelma ja onnistuin tässä jopa ihan kohtalaisesti! Olen erittäin huono arvioimaan matkoja niin kartalla kuin luonnossakin. Olin päättänyt haravoida aluetta tuulta päin edeten laatikko siksakilla. Aloitimme alueen etsimisen siis yhdestä reunasta, jotta pääsimme tuulen alapuolelle. Tässä vaiheessa olin tietenkin laittanut koirani jo etsintähommiin, mutta pieni pojulini lähinnä nosti jalkaansa pissaten ihan kaikkialle. Koska käytös ärsyttää minua joskus aivan liikaakin, niin päätin keskittyä omaan etenemiseeni. Huomasin kuitenkin, että suunnistajani sekä perässäkävelijäni pysähtyivät perässäni, sillä he sentään seurasivat, mitä koirani teki. Gatsby työsti hajua ja minä en tukenut sitä siinä vaan posotin etiäpäin! Tuhma omistaja! Niinpä se tulikin ilmaisemaan minulle hajua, kun halusi hädissään pitää minut lähempänä. Näin koirasta, ettei "näytä" sana auta, mutta kokeilin sitä silti, että sain sen lähetettyä takaisin hommiin, sillä se tapitti minua vain kysyvänä silmiin. Olisi pitänyt lähettää se etsimään eikä näytölle... Noh, koira irtosi uudestaan ja tällä kertaa minä lähdin tukemaan sen etsimistä. Tämän jälkeen ei kovinkaan yllättävästi maalimies lyötyi sekä ilmaistiin ongelmitta.

Kuva Heini Vuorinen

Löydön jälkeen minulle ilmoitettiin, että on kuulemma aikaraja ja meillä olisi vielä 10 minuuttia aikaa löytää toinen maalimies. Tässä vaiheessa oikaisinkin paniikissa vähän. Mielestäni ei ollut mitään järkeä tehdä suunnittelemaani laatikkoa siihen rajaan kiinni, jota pitkin olimme alueen takarajalle tulleet. Hyvin aika lopulta riitti vaikka meinasinkin alkaa höseltämään omiani vielä lisää. Onneksi pähkäillessäni Gatsby lähti selvästi ihmisen hajun perään ja ilmaisikin kohta innokkaasti. Tämä ketju meni loistavasti ja Käpy oli ansainnut palkkansa!

Korttiin merkittiin: Etsintäsuunnitelma ihan OK - kartalla pysyminen vähän niin ja näin. Koiranlukuharjoituksia lisää. Näe koirasi koko ajan.
Koiran osaaminen: Etsintä valmis.
Ohjaajan osaaminen: Suunnistus, kartanlukutaito sekä koiranlukutaito kesken.

Kuva Heini Vuorinen
Treeneissä painotettiin, että kokeissa pitää muistaa sanoa muuttavansa etsintäsuunnitelmaa tarpeen tai koiran mukaan. Tosin tuo koiran näkeminen voi joskus tuottaa vaikeuksia, kun tuo otus irtoaa välillä niin hyvin, mutta perjaatteen ymmärrän eli jos koirasi lähtee työstämään hajua, mene perään äläkä jatka jääräpäisesti etiäpäin tallaamista! Selän kääntäminen viestittää sille korialle, etten ole tyytyväinen sen hajuntyöstämiseen. Plus pitää muistaa puhua nämä sitten kokeissa ääneen, ettei perässätulijat luule ohjaajan hortoilevan päättömästi eksyneenä. Koen usein lukevani Gatsbyä ihan hyvin, mutta näissä treeneissä vain unohdin kokonaan moisen tehdä! Koiranhan kanssa sinne metsään mentiin eli pitää oikeasti muistaa tehdä sen kanssa sitä yhteistyötä. Uskomatonta, että tälläisestä asiasta tarvitsee tässä vaiheessa vielä muistutusta, mutta onneksi sitä palautetta treenikavereilta tarvittaessa saa! Hyvin oli taas treenit järjestetty ja tuli opittua taas tärkeitä asioita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti