sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Ei haasta riitaa, mutta vastaa heitettyyn haasteeseen

Eli kuvailen tällä kertaa itseäni, enkä koiriani :D Minna siis pörhisteli häntäänsä mulle ja haastoi hämmöseen:
  • vastaa haastajan 11 kysymykseen
  • keksi 11 uutta kysymystä
  • haasta 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa
  • kerro bloggaajille, että olet haastanut heidät

1. Jos sinun olisi pakko vaihtaa rotua, mihin vaihtaisit ja miksi?
Itse olenkin jo harrastanut jokseenkin näiden rotujen vaihtelua. Meinasin hankkia stabyhounin tai lapinporokoiran ennen kuin päätin, että haluan ihan oikeasti ruveta pelastuskoirailemaan. Ja haluan tehdä sitä täysillä. Enkä kaivannut rodussa riistaviettiä. Ehkä se olisi siis se lappalainen louskuttaja. Siinä miellyttää ulkonäön lisäksi luonnekin, mutta paukut jäivät hieman puuttumaan tavoitteistani, joten jätin ainakin tällä kertaa rodun väliin. 

2. Minkä biisin omistaisit koirallesi?
Eddie on aina ollut erittäin itsevarma ja nauttii elämästä häsläyksen ja huumorinkin kautta. Ehkä Eddie nauttisi jostakin höpsön leveilevästä ja menevästä biisistä, kuten Right Said Fredin I'm Too Sexy :D  Feroa kuvaa mielestäni biisi, jota en meinaa usko edes todeksi eli Ylviksen The Fox. Aivan sekopäistä menoa, mutta jotenkin olen koukussa :D Gatsby on vielä pieni vaaveli eli sen kuuluu kuunnella vielä söpöjä lasten lauluja, kuten vaikka Jos Sun Lysti On. Gatsby varmasti leikkis mukana ihan täysillä!

3. Onko sinulla jokin koirarotu, josta haaveilet, mutta jota et todennäköisesti koskaan tule omistamaan? Mikä ja miksi et?
Mä haluisin pitkäkarvaisen weimarinseisojan. Ne on aivan törkeän upeita! Mutta en metsästä ja rotu ei muutenkaan oo ihan just omiin tarpeisiin sopivin, eli en varmaan sellasta tuu koskaan omistamaan. Toisaalta näin ajattelin ausseistakin eli kuka tietää? 

4. Turhamaisin/turhin asia, jonka olet koirallesi koskaan hankkinut?
En harrasta oikeestaan kauheesti turhmaisuuksia... Ehkä joskus joku lelu, joka oli itsestä söpö? Tai kulkuskaulurit, jotka laitettiin pojille yhtenä jouluna, joita ne molemmat vihas? Koirat kävi takapihalla ja toinen tuli ilman kulkusiaan (heehee) sisään ja löysinkin punasen mytyn haudattuna hankeen... 

5. Millaisen tahtoisit seuraavan koirasi olevan nykyiseen verrattuna? Mitä piirteitä haluaisit kenties nähdä myös seuraavassa koirassa, mitä haluaisit vähentää tai kaipaatko kentien vielä jotain lisää?
En osaa kuvitella juuri nyt seuraavaa koiraa, joten kerron, mitä hain kun Gatsbyn hankin. Eli halusin yhdistää tollerini ja hoffini hyvät puolet. Halusin älykkään koiran, joka tekisi mielellään (kuten Eddie) mutta tekisi mielellään myös minun kanssaini yhdessä (kuten Fero). Tarpeaksi itsenäinen, muttei nössö (toistaiseksi näyttää lupaavalta!) Eddien kanssa on aina ollut helppo elää ja mennä, sillä se on aktiivinen, sosiaalinen ja reipas ilman että tuhoaa koko kotia, jos tulee tylsä hetki. Fero taas ahdistuu kaikesta ja tuhoaa irtaimistoa sekä oman ruuansulatuksensa muutoksien edessä. Eli erittäin Eddie-mäisen koiran tässä suhteessa toivon Gatsbystä kasvavan. Ulkonäöllisesti omat koirani ovat molemmat mielestäni kauniita, tosin Fero hieman liian iso. Gatsby on itselleni mieluisempaa kokoluokkaa :) Terveys saisi kanssa olla kohdallaan paremmin kuin papoillani eli peukut pystyssä tätä toivotaan! Ennen kaikkea kaipaan sitä karvaista oikeaa kättä, jonka kanssa mennä, tehdä ja touhuta yhdessä!

6. Rumin koirarotu, jonka tiedät? Mikä siitä tekee mielestäsi ruman?
Mikään rotu ei mielestäni ole mitenkään erityisen ruma. Ruttuisen lättäkuonotkin ovat söpöjä. Toisaalta mikä tahansa aivan ylijalostettu, terveysongelmien keskittämiskeskus tekee hieman surulliseksi. En ikinä hankkisi esim mopsin tai englannin bulldogin pentua. En halua ketään syyllistää tai hakuua, mutta rodut, joilla on hengitysongelmia/liikkumisongelmia/muuten vain vaikeaa pelkästään ihmisen kauneusihanteen vuoksi ovat mielestäni moraalittomia. Jollei koiran epäkoiramaisella ulkonäöllä ole nykyaikana muuta tehtävää, kuin täyttää rotumääritelmä näyttelyssä (eli ei hyötyä koiran elämässä/käytössä) niin on aika sairasta jalostaa tieten tahtoen sairaita eläimiä. Moni tykkää esim bulldogin luonteesta, mutta eikö se luonne voitaisi saada paremmin hengittävään pakkaukseen?

7. Mihin suuntaan toivoisit jalostuksen etenevän nykyisen rotusi kohdalla? Mihin sinun mielestäsi tulisi ennen kaikkea kiinnittää huomiota, mitä seikkoja painottaa, mitä ehkä jättää vähemmälle arvolle?
Itse painotan koirassa luonnetta ja terveyttä. Kyllä koiran pitää näyttää rotunsa edustajalta, mutta ulkonäkö on kuitenkin se vähiten tärkeä ominaisuus. En ole kymmeneen vuoteen perehtynyt tollerien tai hoffien jalostussuuntauksiin, joten vastaan aussien perusteella tähän kysymykseen hieman yksityiskohtaisemmin. Eli etsiessäni tulevan koirani kasvattaja olin yllättynyt kuinka näyttelylinjaisiakin kasvattajia löytyi. Sanoipa yksikin suoraan, ettei varmaan myisi minulle koiraa, kun en näyttelyistä perusta (eihän se minulle sopiva varmaan olisi ollutkaan, mutta silti!) En ymmärrä, että jos haluaa puhtaasti näyttelykoiran, niin miksi ottaa aktiivinen rotu kuten aussie? Sitten usein luonnetta vähän "laimennetaan" että saadaan paremmin näyttelyissä viihtyvä koira, eli ulkonäky menee luonteen edelle tässä asiassa.  Sitten nämä karvakasat saavat tuomareiden ihailun eikä "normi" aussiella ole enää mitään asiaa kehään (ehkä hieman kärjistäen...) Rotumääritelmä sanoo aussien olevan vartioiva ja jopa pidättäytyväinen. En tiedä onko nämä luonteenpiirteet monellekaan haluttavia nyky-yhteiskunnassa tai helposti hallittaviakaan, kun ihmiset asuvat kylki kyljessä. Itse hain hieman avoimempaa linjaa enkä nää siinä mitään huonoa, jos tähän suuntaan jalostus menisi. En sano, että aussien tarvitsee olla kaikkien vieraiden sylikoira, mutta onko siitä haittaakaan? Itsellä tosin ei ole kovinkaan ptkää kokemusta rodusta, joten suljen nyt sanaisen arkkuni tästä asiasta. Vihakirjeet otetaan odottaen vastaan :D

8. Jos voisit kertoa koirallesi yhden asian niin, että se ymmärtäisi mitä puhut, mitä sille sanoisit?
Eddie: Ole kiltti, äläkä ikinä kuole. Olet hirveän rakas ja minulle tulee sua aivan järjetön ikävä sitten joskus. Fero: Ole kiltti ja lopeta kaiken tyhmän syöminen. Mä en meinaa kestää eikä sun mahas kestä ainakaan! Gatsby: Ole kiltti äläkä ikinä menetä intoasi! Paitsi intosi roikkua Eddie naamassa kiinni. Sitä ei arvosta kukaan muu kuin sinä ite!

9. Jos koirasi olisi ihminen, millainen pukeutumistyyli sillä olisi?
Eddie olisi hedonisesti nakuna ja ylpeä siitä :D Fero pukeituisi paksusti ja peittävästi vaatteisiin, joissa olisi hyvä piilotella pelottavalta maailmalta. Gatsby-vaaveli pistelis menemään potkuhousuissa :D

10. Mikä ärsyttää koiramaailmassa/koiraharrastuksissa eniten?
Ihmiset. Ihmisten suhtautuminen toisiin ihmisiin. Se että ite tiedetään niin kaikki ja katotaan toisten yrittämistä nenänvartta pitkin. Se, että paheksutaan, jos toisen koira on vielä "kesken" ja harjoittelee saatika jos ihminen ei ole maailman kokenein ohjaaja. Että lytätään ja arvostellaan sen sijaan, että autettais ja neuvottais. Se perus suomalainen kateus ja sisäänpäinlämpeävyys.

11. Jos koirasi voisi muuttua hetkeksi näkymättömäksi, mitä se silloin tekisi?
Eddie juoksisi karkailun huumaa tuntien ympäriinsä nuuskuttelemassa ja toisia koiria kiusimassa. Fero ei tajuaisi, ettei muut sitä näe ja haukkuisi kaikille normin pelokkaasti tai söisi kaikkien ruuat. Gatsby varastaisi kaikkea, mitä se on oppinut kielletyksi, mutta mitä on aivan IHANA purra, kuten tumppuja, sukkia, kenkiä yms yms.

Mä en ikävä kyllä pysty haastaan 11:sta blogaajaa tähän. En taida seurata edes niin montaa blogia ja suurinosa on jo saanu tän haasteen muualta. Haastan siis kaikki halukkaat sekä Martan vastaamaan näihin koiramaisiin kysymyksiin:

1. Aiotko pitäytyä nykyisessä rodussasi hamaan loppuun vai onko tulevaisuudessa mahdollista, että ottaisit jonkun muun rotuisen otuksen? Minkä?
2. Jos saisin sen suuren kunnian, että pääsisit valitsemaan jonkun mun koirista ittelles, niin kuka se olis ja miksi?
3. Jos voisit rakentaa laboratoriossa ittelles täydellisen koiran, niin millanen se olis ulkomuodoltaan ja luonteeltaan?
4. Miten päädyit koirasi kutsumanimeen?
5. Kuinka paljon tykkäät voitaa koirasi kanssa esim. kilpailuja/näyttelyjä? Kuinka paljon vastaavasti harmittaa, jos sijoitusta ei tulekaan olleskaan?
6. Milloin koirasi on totaalisesti nolannut sinut? Tai jos näin ei ole käynyt, niin onko sulla jotain kauhu skenaariota mielessäs, jonka vaan odotat tapahtuvaks?
7. Mitä et pysty ymmärtämään muiden ihmisten koiranpidossa?
8. Millaisia blogeja tykkäät lukea? Vai katteletko vaan kuvat?
9. Oleko ikinä harkinnut kasvattajaksi ryhtymistä?
10. Jos tietäisit menestyväsi, lopettaisitko nykyisen työsi ja aloittaisit jonkun oman firman koirien kanssa työskentelyyn liittyen? Minkä?
11. Jos et voisi omistaa koiraa, niin ottaisitko jonkun muun lemmikin?

Ja nyt tutimaan! 

1 kommentti: