Gatsby

RTK1 Wirneen Ikiliikkuja eli Gatsby

Rotu: australianpaimenkoira

Syntynyt: 19.7.2013

Sukupuoli: Isoin uroskoiruli koko maailmassa!

Strategiset mitat: paino 21,5 kg, säkä 53,5 cm

Terveys: 
Lonkat: B/B
Kyynärät: 0/0
Selkä: nikamien epämuotoisuus VA0 (normaali)
välimuotoinen lanne-ristinikama LTV0 (normaali)
Olat ja polvet epävirallisesti terveet.
Silmät: terveet 7.6.2017
DNA testattu terveeksi ja geeniperimältää keskivertoa monipuolisemmaksi
(Kaihigeeni HSF4: normaali ja ivermektiiniherkkyys MDR1: normaali).


Luonnetesti: 

Toimintakyky +1a, kohtuullinen
Terävyys +1, koira, joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu +1, pieni
Taisteluhalu +2a, kohtuullinen
Hermorakenne +1a, hieman rauhaton
Temperamentti +3, vilkas
Kovuus +1, hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus ++, laukauskokematon
Kokonaispisteet +170, postaus videoineen

MH-luonnekuvaus suoritettu. Tuomarin sanoin "peloton koira". Laukauksista 3, sillä reagoi ensimmäiseen laukaukseen selvästi, muttei pelokkaasti. Pelästyi aaveita tosissaan, mutta palautui niistä hyvin. 

Harrastaa edes leikisti tavoitteellisesti: Agilityä sen verran ahkerasti, että muut harrastukset ovat hieman tauolla tällä hetkellä. Ollaan tehty pelastuskoirailua eli hakua ja jälkeä sekä säännöllisen epäsäännöllisesti tokoiltutai rallytetty. Paimentamassa käyty, mutta ei edistytyä liian harvakseen käymisen takia.Rakastaa: ihmisiä ja ihmisten pusuttelua, hyppimistä, loikkimista sekä pomppimista, ruokaa, riehumista niin lelujen, toisten koirien kuin ihmistenkin kanssa ja kaiken laista työntekoa. Lempparilelu tällä hetkellä on matonkuteista punottu rengas, jossa on hurrrrjan kiva roikkua ja samalla pöristä.

Ei ymmärrä alkuunkaan: sitä, että muut saavat lähteä hommiin, mutta Gatsbyn on jäätävä odottamaan esim. autoon. Huuto on taattua ensimmäiset minuutit tämän vääryyden kohdatessa. Jos toiset koirat piehtaroivat, niin ne saavat varmasti kommentteja käytöksestää Käpyltä. Mitä ihmettä ne oikein tekevätkään!? Jotain selvästi ei-sallittua! Muutenkin Gatsby leikkii välillä poliisia ja närkästyy helposti, jos muut käyttäytyvät huonosti. Uusissa paikoissa tykkää käydä, mutta ei oikein osaa ottaa pakosti niin rennosti, että lepäisi kunnolla. Toiset leikkaamattomat urokset saavat helposti kirosanoja osakseen.

Noin vuoden ikäisen Gatsbyn kuvasi Jenny Söderlund. Painoa 19 kiloa ja korkeus 53,5 cm.
Gatsby kaksivuotiaana komian urosharjansa kanssa!

3 vee poseeraus.


5 v

Pienen miehen esittely:  Gatsby, Käpy, Käpyläinen ♥ Siinä on todella monia niistä ominaisuuksista joita halusinkin; se on rohkea, iloinen, aktiivinen, yhteistyöhaluinen ja avoin. Siitä ei myöskään vauhtia tai intoa puutu! Gatsby tulee narttujen kanssa toimeen ja onkin varsin nöyrää poikaa, jos tytöt sitä tosissaan komentavat. Toiset nuoret uroksen sen sijaan saavat aikaan pullistelua ja Gatsby provosoituukin todella herkästi. Vahtiviettiä Gatsbyllä on jonkun verran, mutta yleensä se lähinnä innostuu vieraista. Pariin kertaan se on kuitenkin ihan uskottavasti esimerkiksi pimeällä ollut puolustuskannalla ovella haukkumassa. Sanoisin pojasta löytyvän taistelutahtoa, sillä se ei luovuta helposti eikä monikaan asia sitä ole elämässään järkyttänyt.

Gatsby onkin melkoisen päämäärätietoinen ja turhautuu suhteellisen helposti varsinkin kierrosten ollessa korkealla. Kierrokset se myös osaa nostaa hetkessä sinne kaakkoon! Tämä näkyy esimerkiksi autossa huutamisena silloin, kun itse lähden muiden kanssa tekemään töitä eikä muiden agittamista pysty seuraamaan pakosti kovinkaan hiljaisesti. Gatsby on kuitenkin kiihkeydestään huolimatta töissä hyvin hallinnassa, mutta tietyt tilanteet saavat kierrokset lyömään yli. Tällöin hallinta on historiaa ja vaatii rauhoittumisen jatkaakseen järkevästi hommia. Rauhoittumiseksi saattaa riittä ihan vain koiran pysäyttäminen hetkeksi ja Gatsby purkaa itsekin tilannetta hyppimällä esimerkiksi minun edessäni. Se on myös oppinut useammassakin tilanteessa tarjoamaan maahanmenoa, kun kierrokset vasta alkavat nousta. Vilkkaaksi koiraksi Gatsby on mielestäni ällistyttävänkin hyvä keskittymään sekä oikein mukavan perso ruualle ja innostunut leikkimisestä. Se myös palkkautuu selvästi tekemisestä itsestään ja vastaa sosiaaliseen palkkaan mukavasti. Kotosalla se osaa ottaa rennosti eikä ole ollut kovinkaan tuhovimmainen.


Olemme harrastaneet pääsääntöisesti pelastuskoirailua, missä Gatsby käyttää hienosti nenäänsä ja jaksaa tehdä töitä. Käpy taitaa olla melko itsenänen aussieksi, mikä näkyy välillä hieman liiankin tehokkaana irtoamisena! Lenkillä se pitää kyllä hyvin minua silmällä, mutta maalimiehen hajun nokkaansa saatuaan kiitää salamana maaliinsa. Vaikka Gatsby pyrkiikin miellyttämään minua, se osaa tehdä myös omia päätöksiä, joka onkin oikein suotavaa. Sen verran olemme lampailla käyneet, että Gatsby on päässyt näyttämään perineensä ihan oikeita paimenominaisuuksia. Se osaa hakeutua tasapainopisteeseen, mutta sopiva etäisyys on ollut alusta asti haasteemme. Nykyään agility on vienyt mennessään ja siihen lajiin Gatsby soveltuukin kuin pieni puikkonokka silmään! Vauhtia riittää, mutta se myös lukee uskomattoman hienosti emännän surkeita ohjauksia ja pyrkii tekemään oikein. Gatsbyä on kuvailtu teknisesti taitavaksi sekä kiltiksi agikiituriksi ja allekirjoitan nämä väitteet täysin. Vuosi seuramme agility teamissä lähenee loppuaan, mutta kehittymisemme jatkuu!


Katsekontaktin esittelyä ekalta viikonlopulta.

Leikkiminen on KIVAA!!!

Tuloksia:

Rally-toko: RTK1, AVOsta hyväksytty tulos

Näyttelyt: NUO-H, tuomarina Helin Tenson
Selvä sukupuolileima. Kevyet korvat. Kevyt luustoinen, hieman korkearaajaiselta ja ilmavalta vaikuttava uros, jolla kuono-osa saisi olla täyteläisempi. Muuten kaunis ylälinja. Eturinta ja rintakehä kaipaavat leveyttä ja syvyyttä. Avoimet kyynärpäät. Riittävät etu- ja sopivat takakulmaukset. Avoimet kyynärpäät. Turkki ei parhaassa näyttelykunnossa tänään. Kaunis väri. Melko tasapainottomat liikkeet. 

Agility:

Kisaa maxi 3.-luokassa (4x0, mutta SERTejä niillä ei ole tippunut)

Australianpaimenkoirien rotumestari vm 2017 1.-luokassa

PM-joukkuekultaa upealla nollaradalla 2018

Australianpaimenkoirien 2019 3.-lk rotumestiksissä 3. sija upealla vitosella ja hieman levinneellä nollalla

Lähikuva komiasta pojasta (Kuva Jenny Söderlund)
3 vee
Pätevä agipuikkis!
Jälkeläiset:

Koiranasi Sukunimi-pentue

4 kommenttia:

 1. SIIS mitä, onko se mahollista että sillä ei ole häntää?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista nyt onko sillä isällä oikeesti pitkä häntä vai ei. Ausseja syntyy hännättöminä sekä töpöhäntäsinä että 3/4 häntäsinä perus normimittasen lisäks. Kahesta pitkähäntäsestä ei voi tulla kun pitkähäntäsiä, mutta jenkit typistää kaikki, joten sillä isällä on voinu olla luonnostaan pitkä häntä. Sen näkee sitten, mitä tulee :)

   Poista
 2. Iskällä oli typistetty pitkä häntä. Nessan ja Benin lapsoset tulevat kaikki olemaan pitkähäntäisiä :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että kyllähän sinä tämänkin asian tiedät! :D En vaan jaksanut näin pienellä asialla vaivata :) Kiitos kuitenkin tiedotuksesta ja olen näistä uutisista oikein mielissäni!

   Poista