lauantai 3. elokuuta 2019

Tällä kertaa ei polvi parantunut pojasta vai mites se meni?

Varoitus: tämä postaus sisältää avautumisen! Mutta aloitetaan ensin minun täydellisestä Haukkiksestani, joka kävi tänään virallisissa näytelmissä. Hän käyttäytyi kehän laidalla pääosin hienosti ja rauhallisesti sekä näytteli osaavansa juosta ja seistä kehässä kuin hienoinkin mallipoikkeli! Selvisimme päivästä hyvin rennosti, mikä lämmittää omaa mieltäni valtavasti, koska pentunen on kehittynyt niin hienosti itsensä hillitsemisen taidoissaan! Ikävä kyllä näyttelytuomari ei ollut yhtä haltioitunut koirastani kuin minä vaan Helin Tenson antoi Haukalle tänään tyydyttävän tämmöisin sanoin:

Koira muistuttaa tyypiltään enemmän bordercollieta kuin australianpaimenkoiraa. Neliömäinen, korkearaajainen ja kevytrakenteinen. Turhan kevyt pää urokseksi. Ruusukorvat. Erinomainen ylälinja ja häntä. Eturinta saisi olla korostuneempi. Rintakehä pyöreämpi ja syvempi. Erinomaiset kulmaukset. Turkki ei parhaassa näyttelykunnossa. Liikkuu hyvällä askeleella. Tyypin virheestä alennettu arvosana.

Hawkin siskoa sentään arvostettiin hieman enemmän ja Seija saikin hienosti EH:n eli ihan häviölle ei tämä perhekunta jäänyt!

Kuva pöllitty kasviksen FB sivulta ja Mikko Harjola sen on napannut
EH Seija vertailuksi ja samoilla spekseillä lainattu kuin Hawkinkin kuva
Ja nyt se avautuminen. Miksi on niin yleistä, että käyttölinjaisia eli kevyempiä ja karvattomampia ausseja ollaan aina ja koko ajan vertaamassa bordercollieihin? Joutuvatko muiden rotujen edustajat kuulemaan omista koiristaan samaa esimerkiksi joku vankempi bc olevansa jo aussie? Itse en käy näyttelyissä kuulemassa täyttääkö koirani jonkun toisen rodun rotumääritelmää vaan miten se vastaa juuri oman rotunsa määritelmää. Ymmärrän, että Hawk on siro ja kevyt sekä vähäkarvainen, mutta tekeekö se siitä bc:n? Eikö rotumääritelmässä oikeasti ole kohtia, joita se ei täytä vai pitääkö tuomarin mahdollisesti henkilökohtaisa mieltymystä paikkailla vertailemalla koiraani toiseen rotuun? Jos Hawkilla on vaikkapa liian pieni pää näyttelylinjaisiin verrattuna, niin eikö sillä ole tällöin puutteellinen sukupuolileima eikä automaattisesti puutteellinen rotuleima? Jos Haukan sisko luetaan erittäin hyväksi rotunsa yksilöksi, niin miksi Hawkia verrataan "naapuri rotuun"? Koska tänään ainakin tuli se fiilis, että jos sen laittaisi narttukehään, niin se olisikin taas jo auspai.

Loppuun vielä vertailuksi Gatsbyn näytelmä kuva sen ollessa vajaa 2 v

Pointtini ei siis ole niinkään valittaa mielestäni eri tavoistamme lukea rotumääritelmää tämän päivän tuomarin kanssa vaan juurikin se, että sen pitäis olla ainoa mittari, jolla koiraani näyttelyissä arvostellaan. Tämän määritelmän sisällä otan koirastani kaiken perustellun kritiikin mielenkiinnolla vastaan. Sitäkin meinaan tänään paljon onneksi sain, kuten monesta kohtaa oikein kiva arvostelukin sen osoittaa! Jotenkin tuntuu hieman huijaukselta ja perättömältä perustelulta viitata toiseen rotuun. Varsinkin, koska uskallaan väittää, että vaikka joku rodusta erehtyisikin, niin viimeistään Hawkin tavasta kantaa itsensä ja liikkua, sen pitäisi vähänkään harjaantuneempi silmä erottaa auspaiksi bc:n sijaan. Hyvänä esimerkkinä rodunomaisuudesta olivat ne kaksi ihmistä, jotka minulle tulivat itse aussietani kehumaan ennen kuin olin saanut edes kehänumeroani esiin. Toisin kuin koulutettu tuomari, he osasivat tunnistaa Hawkin rotuisekseen jo kaukaa. 

Summa summarum: yleinen toiveeni näyttelytuomareille on siis se, että pitäytykää arvosteltavana olevan koiran rotumääritelmän sisällä. Löytäkää sieltä ne puutteet ja osumat. Sen pitäisi olla se ainoa relevantti mittatikku näissä mittelöissä.


4 kommenttia:

 1. Mua ikuisesti häiritsee, kun käytiin Narrin kanssa hakemassa T ja tuomari sitten sanoi, että siksi T kun se näyttää aivan kuin siinä olisi muuta rotua ja en tajunnut kysyä että miltä rodulta se sitten näyttää, koska bortsua siitä ei kyllä saa tekemälläkää :D Olen myös saanut kommenttia (se kerta kun saatiin hylätty) että mulla on epätyypillinen KOIRA. Musta tuo täyttää kyllä koiran kriteerit :D Onneksi tuon kanssa ei tarvi nyt enää ikinä käydä näyttelyissä kuuntelemassa kuinka paska se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ollut ite kuulemassa, mutta meidänkin näytelmissä yksi koira sai hylätyn ja tuomari oli kuulemma kysynyt, että onko se varmasti rekisteröidystä, puhdasrotuisesta pentueesta? Ihan niin kuin näyttelyihin muuten pääsisikään! Vähän siis oli tylyä toimintaa muilla.

   Aika hyvin, että Narri on mahtavuudellaan ylittänyt jo koirankin kriteerit! On niin yliluonnollisen upea, ettei sitä enää meinaa koiraeläimeksi tunnistaa lainkaa :D

   Mua ei onneks sinänsä haittaa, jos yksi tuomari ei tajua Hawkia arvostaa. Mä ite ymmärrän sen puutteet, mutta samalla taas oon aidosti sitä mieltä, ettämun nykyisistä koirista helpommin auspaiksi tunnistettavissa (paitti toki Gatsbyllä väri auttaa).

   Noh, näytelmät jatkuu ja suuntaamme Hartolan erkkariin maaliskuussa toiveikkaina!

   Poista
  2. Tsemppiä teille kehään sinne! Toivottavasti tällä kertaa tulee mieleinen tulos.

   Ei muakaan siis sinällää haittaa, että kaikki ei tykkää koirastani, mutta se miten asian ilmaisee niin on se mikä nipistää. Jos ollaan tylyjä ja ei edes katsota kun koira juoksee kehää ympäri ja hädin tuskin kosketaan koiraan niin tulee vähän sellanen "miksi edes yritän" fiilis :D

   Käyn mun toisen koiran kanssa näyttelyissä ja se on jopa mukavaa ajanvietettä kun kukaan ei mulkoile ja supise kehän laidalla ja tuomarit on aidosti kiinnostuneita arvostelemaan mun koiraa.

   Poista
  3. Kiitos, tsemppi tulee tarpeeseen! Meinaan ne on sit vikat näyttelyt ennen kuin tuo juotuu avoimeen luokkaan ja sieltä meidät kyllä nauretaan ulos...

   Ja kyllä tosiaan sen tuomarin pitäisi muistaa pitää mielessä, että se ihminen on maksanut usein ihan kuitenkin jonkinmoisen summan siitä osallistumisesta. Harva kuitenkaan haluaa maksaa siitä ilosta, että joutuu lähinnä ivan kohteeksi. Kuitenkin puhutaan vaan koirista ja vielä vaan niiden vähäisimmästä puolesta eli ulkonäöstä! Sen takia en myöskään ite ota koko touhua kovinkaan vakavasti, mutta toki sen harrastus H:n kovasti toivoisin, kun (vähintäänkin) se mielestäni aidosti tuolle kuuluu. Tokkopa siitäkään on minkään valiota tulossa, mutta kaiken varale kuitenkin :)

   Poista